Βαλτερό Σερρών: Ένα δυναμικό αγροτοκτηνοτροφικό χωριό με συγκοινωνιακό πλεονέκτημα

Το 2027 το Βαλτερό συμπληρώνει 100 χρόνια ως αυτόνομη κοινότητα - Το χωριό της πεδιάδας των Σερρών που κρατά ζωντανό το νήμα της ιστορίας του

Το 2027 το Βαλτερό συμπληρώνει 100 χρόνια ως αυτόνομη κοινότητα – Το χωριό της πεδιάδας των Σερρών που κρατά ζωντανό το νήμα της ιστορίας του

Το Βαλτερό Σερρών, σε δύο χρόνια από σήμερα, θα συμπληρώσει 100 χρόνια από τότε που ανακηρύχθηκε αυτόνομη κοινότητα. Μέχρι το 1927 ανήκε διοικητικά στην κοινότητα Αμμουδιάς. Υπήρξε και είναι ένα κατά βάση αγροτικό χωριό, το οποίο διασχίζει ο επαρχιακός δρόμος Σερρών-Ηράκλειας, προσδίδοντάς του ζωντάνια και συγκοινωνιακό πλεονέκτημα.

Οι γηγενείς κάτοικοί του βίωσαν τη βαρβαρότητα της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918), ενώ μετά το 1922, λόγω της εύφορης γης, το χωριό δέχτηκε Θρακιώτες πρόσφυγες λόγω του εύφορου κάμπου, ενισχύοντας τον πληθυσμό του. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια βαμβακιού, καλαμποκιού, ενώ παλαιότερα στήριξαν δυναμικά τη βιομηχανική ντομάτα και την τευτλοκαλλιέργεια. Σήμερα, το Βαλτερό σημειώνει τις υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις στη βαμβακοκαλλιέργεια στον Νομό Σερρών.

Στο Βαλτερό λειτουργούν εννέα κτηνοτροφικές μονάδες, που ενισχύουν τη γαλακτοπαραγωγή και την κρεατοπαραγωγή. Από το χωριό ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ο αείμνηστος Σταμάτης Κάντζας, ιδρυτής του Ομίλου Κάντζας, με την ίδρυση το 1979 συσκευαστηρίου αγροτικών προϊόντων. Ο ίδιος υπηρέτησε το χωριό και από τη θέση του προέδρου της κοινότητας από το 1982 έως το 1986.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του Βαλτερού στις μέρες μας  αποτελείται από νηπιαγωγείο (15 παιδιά από Βαλτερό, Αμμουδιά, Ηράκλεια) και δημοτικό σχολείο (40 μαθητές από Βαλτερό, Αμμουδιά και Γεφυρούδι). Το χωριό διαθέτει κτήριο πολλαπλών χρήσεων που δημιουργήθηκε επί προεδρίας του Δημήτρη Δάγκου (1987-1990). Χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί εκδηλώσεις του σχολείου, του πολιτιστικού συλλόγου αλλά και του συλλόγου της ενόργανης γυμναστικής που λειτουργούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια και είχε μία αξιόλογη πορεία 20 ετών.

Στην αίθουσα του νηπιαγωγείου λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακά εργαλεία, έργο της Ιωάννας Κεχαγιά ως προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου.

Από το 1970 έως το 1985 λειτούργησε ενεργά αγροτικός συνεταιρισμός, ο οποίος πωλούσε φάρμακα και γεωργικά εφόδια, ενώ διέθετε σούπερ μάρκετ και γεωργικά ξηραντήρια καλαμποκιού. Στα τελευταία έφερναν τα καλαμπόκια αγρότες από τη γύρω περιοχή για αποξήρανση κι η δράση αυτή απέφερε έσοδα στα ταμεία του. Μετά το 1990, όπως και πολλοί συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα, πήρε την κατιούσα κι εδώ και πολλά χρόνια έπαψε να λειτουργεί.

Α. Βλάχος: Είμαστε δίπλα  στην καθημερινότητα του συμπολίτη μας

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαλτερού Αλέξανδρος  Βλάχος μίλησε στο LionNews.gr: «Το Βαλτερό είναι ένα ζωντανό χωριό λόγω της δυναμικότητας των κατοίκων και της κομβικής θέσης που κατέχει στον άξονα Σερρών-Ηράκλειας.  Λειτουργεί αγροτικό ιατρείο δύο φορές τον μήνα, το οποίο διαθέτει κι απινιδωτή. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στην καθημερινότητα του συμπολίτη μας και να τον στηρίζουμε σε κάθε του πρόβλημα».

Α. Δάγκος: Μεγάλο μας πρόβλημα η συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού

Ο δημοτικός σύμβουλος Ηράκλειας Αθανάσιος Δάγκος, που έλκει την καταγωγή του από το Βαλτερό – υπήρξε και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δήμου για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του χωριού είναι η υπογεννητικότητα και η συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού, κάτι που αποτυπώνεται έντονα στη σκληρή γλώσσα των αριθμών. «Είναι λυπηρό να μειώνεται σημαντικά το έμψυχο υλικό των σχολικών μονάδων. Πριν μερικά χρόνια το δημοτικό μας σχολείο είχε 120 παιδιά κι από δύο γειτονικά χωριά, ενώ σήμερα μετρά 40 παιδιά υπό τις ίδιες συνθήκες».

 Σε αδράνεια ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος με ιστορία

Η προικισμένη γενιά ντόπιων ποδοσφαιριστών του χωριού της ποδοσφαιρικής περιόδου 1981-1982

Ανενεργός είναι τα τελευταία επτά χρόνια ο ποδοσφαιρικός σύλλογος του χωριού «Μέγας Αλέξανδρος» παρά την πλούσια ιστορία του. Επί σειρά ετών υπήρξε καμάρι του χωριού. Μέρος της σοδειάς του διέθεταν οι κάτοικοι για το ταμείο της ομάδας την περίοδο της ποδοσφαιρικής ακμής της. Η τελευταία της συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Σερρών ήταν την  ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019, όπου αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Σερρών.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1957 κι από το 1969 έως το 2015 συμμετείχε ανελλιπώς στις διοργανώσεις. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 έως το 2011 η ομάδα είχε σταθερή παρουσία στην  Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Σερρών. Το στοιχείο που τη διαφοροποιεί σε σχέση με άλλα σωματεία ήταν ότι πρωταγωνιστούσε στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας και πλασαριζόταν πάντα στην πρώτη 5άδα του ομίλου της από το 1977 μέχρι το 1995 με ντόπιο ποδοσφαιρικό δυναμικό εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η ομάδα κατέκτησε τον τίτλο της υπερπρωταθλήτριας  Νομού Σερρών 1981-1982 κι αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική.Κέρδισε δυο πρωταθλήματα ομίλου το 1986 και το 1987, αλλά απέτυχε να αλλάξει  κατηγορία στους αγώνες μπαράζ ανόδου, ενώ την περίοδο 1995-1996 ήταν φιναλίστ του κυπέλλου της ΕΠΣ Σερρών.

Πλούσια δράση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Μέλη του δραστήριου εκπολιτιστικού Συλλόγου Αριστοτέλης Βαλτερού

Ο εκπολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος «Αριστοτέλης» Βαλτερού ιδρύθηκε το 1980 από τον αείμνηστο Ανδρέα Καραπιπέρη. Υπέδειξε αξιόλογη δράση ως το 1995, όπου κι ανέστειλε τη λειτουργία του. Από το 2005 κι έπειτα επαναλειτούργησε με μια νέα γενιά μελών με σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Διαθέτει χορευτικά τμήματα (παιδιών, αρχαρίων και παραστάσεων). Κορυφαία του εκδήλωση είναι η γιορτή καλαμποκιού για να αναδείξει το προϊόν ως τμήμα της ζωής των αγροτών. Ο πρόεδρός του Πέτρος Νάτσιος δήλωσε στο LionNews.gr ότι ο σύλλογος σκοπό έχει να ψυχαγωγεί τους κατοίκους του χωριού, να τονώσει τη ζωντάνια του και να διασώσει την παράδοση. Με κάθε τρόπο οι χωριανοί τον στηρίζουν (χορηγίες, λαχειοφόρος αγορά) και συνδράμουν στην ανάπτυξή του.

Καρναβάλι για μια 15ετία

Φωτογραφία απο την παρέλαση αρμάτων στο Καρναβάλι του Βαλτερού

Επί σχεδόν μία 15ετία στο Βαλτερό διοργανωνόταν καρναβάλι με παρέλαση αρμάτων, γεγονός που προσέλκυε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής από το 1987 έως το 2000. Ο θεσμός οφείλεται σε μια πρωτοβουλία ομάδας ανθρώπων που ήταν και μέλη του εκπολιτιστικού συλλόγου «Αριστοτέλης» Βαλτερού. Το χρηματοδοτούσε η κοινότητα του χωριού και για ένα δυο χρόνια ο καποδιστριακός δήμος Ηράκλειας, όταν το Βαλτερό έπαψε να είναι αυτόνομη διοικητική μονάδα.

 Η πληθυσμιακή πορεία του χωριού

Στην πρώτη μεταπολεμική απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ το Βαλτερό εμφανίζεται με πληθυσμό 1.549 κατοίκων. Μία δεκαετία αργότερα απογράφονται 1.624 κάτοικοι, οι περισσότεροι από όλες τις απογραφές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Το 1971 εμφανίζεται μείωση του πληθυσμού  λόγω της μετανάστευσης κυρίως στη Γερμανία και κατοικείται από 1.346 άτομα. Το 1981 ο πληθυσμός του παρουσιάζει άνοδο, αφού απογράφονται 1.515 κάτοικοι. Δέκα χρόνια αργότερα στην απογραφή του 1991 κατοικούν 1.456 άτομα. Το 2001 εμφανίζει μικρή πτώση  και κατοικείται από 1.335 άτομα. Το 2011 η ΕΛ.ΣΤΑΤ. απογράφει 1.102 κατοίκους. Η μεγάλη πτώση του πληθυσμού του χωριού θα καταγραφεί στην πρόσφατη απογραφή του 2021, όπου κατοικείται από 872 άτομα.

Ακολούθησε το LionNews.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Σχετικές Ειδήσεις

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors