Το φέρετρο με τη σορό του Κώστα Σημίτη βγήκε από τη Μητρόπολη εν μέσω χειροκροτημάτων, ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος φώναζε «Αθάνατος»
Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και συγκίνηση έγινε η ταφή του Κώστα Σημίτη, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και κοντά στον τάφο της Μελίνας Μερκούρη, στο Α’ Νεκροταφείο.
Τρία αγήματα, όπως και η Φιλαρμονική απέδωσαν στρατιωτικές τιμές, ενώ την πομπή που κινήθηκε πεζή από τη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι το Α΄ Νεκροταφείο συνόδευε η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα μέλη της οικογένειάς του, η σύζυγός του Δάφνη και οι κόρες του Φιόνα και Μαριλένα άφησαν από ένα λευκό τριαντάφυλλο μη μπορώντας να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.
Ακολούθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Δημήτρης Καρύδης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Δημήτρης Ρέππας με δάκρυα στα μάτια, η Άννα Διαμαντοπούλου, κ.ά.
Η ελληνική σημαία, με την οποία ήταν καλυμμένο το φέρετρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, απομακρύνθηκε για να γίνει η ταφή και παραδόθηκε στην οικογένειά του από αξιωματικούς του στρατού.
Το φέρετρο με τη σορό του Κώστα Σημίτη βγήκε από τη Μητρόπολη εν μέσω χειροκροτημάτων, ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος έξω από τη Μητρόπολη φώναζε «Αθάνατος».
Αφού ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ξεκίνησαν οι επικήδειοι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, και των καθηγητών Τάσου Γιαννίτση (πρώην υπουργός), Γιάννη Βούλγαρη, και Κωνσταντίνου Τσουκαλά.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».
Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ