Το συγκεκριμένο φυτό διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτό αναφέρεται από τους κατοίκους του χωριού ως Υγεία
Η κατάνυξη της Μεγάλης Παρασκευής βιώνεται με ποικίλα έθιμα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Στο Καρυδοχώρι του Δήμου Σιντικής, νέοι συλλέγουν το πρωί της Πέμπτης το άγριο γεράνι, προκειμένου το βράδυ οι γυναίκες να στολίσουν με το συγκεκριμένο φυτό τον Επιτάφιο, χρησιμοποιώντας τα αρώματα του ως Μύρο σώματος του Κυρίου.

Το συγκεκριμένο φυτό, το οποίο είναι ψυχρόβιο, καθώς το συναντάμε σε υψόμετρο άνω των 650 μέτρων, συμπληρώνει έναν αιώνα που χρησιμοποιείται ως φυσικό αρωματικό του επιτάφιου στο ακριτικό χωριό του Νομού Σερρών.
Τα παλαιότερα χρόνια, που οι κάτοικοι προσέφεραν άνθη από φυτά που διέθεταν στους κήπους τους προκειμένου να στολιστεί ο Επιτάφιος, όπως κλαδιά από αμυγδαλιές, πασχαλιές και τριαντάφυλλα, συμπεριλάμβαναν το άγριο γεράνι τόσο ως ανθό, όσο και ως αρωματικό, καθώς το μεθυστικό του άρωμα, ξεχώριζε από την πρώτη στιγμή.

Μάλιστα η παράδοση, θέλει τον κάθε προσκυνητή, να παίρνει ένα κλαδάκι Άγριου Γερανιού από τον Επιτάφιο και να το φυλάσσει για 40 ημέρες (Ανάληψη) μπροστά στο εικονοστάσι του σπιτιού του.
Το συγκεκριμένο φυτό, αναφέρεται από τους κατοίκους και ως Υγεία, διότι διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες καθώς κρίνεται αποτελεσματικό για τη διάρροια, τη δυσεντερία και τις αιμορροΐδες αλλά και για πονόλαιμους, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Στην ομοιοπαθητική το χρησιμοποιούν για περιποίηση οφθαλμιών, των σπυριών του δέρματος, των λειχήνων και τις φλεγμονές του στόματος. Έχει ακόμη αντιβιοτικές ιδιότητες και δρα εναντίον των ιών.