Ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Πεντανόστιμη συνταγή από την κυρία Στέλλα
Από γενιά σε γενιά, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα. Με βαθιές ρίζες στην ελληνική μαγειρική παράδοση, το γλυκό αυτό συνδυάζει απλά υλικά για να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα πλούσιο σε γεύση, αρώματα και συναισθηματική αξία.
Σήμερα η κυρία Στέλλα μας παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή του σιμιγδαλένιου χαλβά. Ο χαλβάς με αυγά είναι μια κρεμώδης και γευστική παραλλαγή του παραδοσιακού γλυκίσματος. Η προσθήκη αυγών προσφέρει μια πιο πλούσια υφή και γεύση. Η συνταγή έχει 100% επιτυχία αφού είναι εύκολη και εγγυημένη με υλικά που φέρουν την υπογραφή του «Καφεκοπτείου Αλευρά».
Η συναισθηματική του αξία του παραμένει αναλλοίωτη, είναι ένα γλυκό που κουβαλά στιγμές και συναισθήματα από τους προγόνους μας, από οικογενειακά τραπέζια, από εορτές και κάθε είδους εκδήλωση.
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς δεν είναι απλώς μια συνταγή. Είναι πολιτισμός, είναι παράδοση, είναι η γλυκιά πλευρά της ελληνικής ψυχής.
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (χονδρό ή μέτριο)
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό ή πρόβειο)
• 4 αυγά
• 2 φλιτζάνια γάλα
• 1 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
• Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)
• Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Ζεστάνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέστε το σιμιγδάλι. Καβουρδίστε το σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει και να μυρίσει ευχάριστα (να γίνει «ξανθό»).
2. Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε τη ζάχαρη. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
3. Προσθέστε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα. Αν θέλετε, προσθέστε και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
4. Ρίξτε το υγρό μείγμα (αυγά + γάλα + ζάχαρη) μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψουν τα αυγά.
5. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα. Μπορεί να μοιάζει με κρέμα.
6. Αδειάστε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ.
7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια.
8. Μόλις κρυώσει λίγο, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Tips:
• Αν θέλετε πιο υγρή υφή, μπορείτε να φτιάξετε και σιρόπι (1 φλιτζάνι ζάχαρη + 1 φλιτζάνι νερό) και να το περιχύσετε αφού ψηθεί και είναι χλιαρός.
• Είναι ιδανικός για απογευματινό γλυκό ή με τον καφέ.
Καλή επιτυχία