Ποιος θα κερδίσει τουριστικά από την ανάδειξη του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη του νομού Σερρών
Τα προηγούμενα χρόνια μία μεγάλη παραφιλολογία είχε εντέχνως αναπτυχθεί από ορισμένους αναφορικά με το ποιος μπορεί και δικαιούται να εκμεταλλευτεί τα ευρήματα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη του Νομού Σερρών. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο υπήρχαν κάποιες φωνές εδώ στις Σέρρες, οι οποίες άλλοτε εμφατικά κι άλλοτε με λιγότερο θόρυβο, χτυπούσαν πάντως το καμπανάκι του… κινδύνου προς τους Φορείς των Σερρών επισημαίνοντάς τους ότι Δήμαρχοι και λοιποί αξιωματούχοι της Δράμας, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης «καλοβλέπουν» την Αμφίπολη και ευελπιστούν σε ένα κομμάτι τουριστικής ανάπτυξης βασισμένο στη γειτνίασή τους με τον εν λόγω σερραϊκό Δήμο.
Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2025 και εκείνες οι φωνές του χθες δείχνουν να έχουν σιγήσει. Την ίδια στιγμή, η αρχαιολογική σκαπάνη (μαζί με τις υπόλοιπες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του Τύμβου Καστά) έχουν πάρει το δρόμο τους, έστω και με το βηματισμό, που η ίδια η Αρχαιολογία αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού ορίζουν.
«Οι Σέρρες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στα οφέλη, που εύλογα θα προκύψουν από την ανάδειξη του Τύμβου Καστά», τόνισε στο Lionnews.gr η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «υπάρχουν πολύ πιο κατάλληλοι και αρμόδιοι από εμένα άνθρωποι, που θα υποδείξουν αναλόγως, όταν φτάσει ο καιρός».
Για το συγκεκριμένο θέμα ερωτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η απάντηση του οποίου στο LionNews παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:
«Ο Τύμβος Καστά είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας και οικουμενικής αξίας μνημείο, το οποίο δεν μπορείς να το προσεγγίσεις με τοπικισμό βάζοντας διαχωριστικές γραμμές ότι έως εδώ είναι Σέρρες και μετά τίποτα…Το ενώνουμε δυνάμεις, που συνηθίζω να λέω και πράγματι συνιστά το κυρίαρχο σύνθημά μου βρίσκει εφαρμογή και εδώ», τονίζει ο κ.Σπυρόπουλος.
Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω τονίζει με έμφαση ότι «όποιος σήμερα σκέφτεται και λειτουργεί όχι με πνεύμα συνεργασίας αλλά με αμιγώς τοπικιστικά κίνητρα, τότε διαπράττει σφάλμα και το ίδιο το σύστημα τον αποβάλλει».
Επίσης, ο κ.Σπυρόπουλος υπογραμμίζει ότι διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις και επαφές με τους ομολόγους του σε Δράμα και Καβάλα (σσ περιοχές δηλαδή, που γειτινιάζουν με τον Τύμβο Καστά) και εκφράζει την άποψη ότι η συνεργασία κρίνεται ως απαραίτητη για το καλό όχι μόνο αυτών των περιοχών αλλά όλης της Ελλάδας ευρύτερα.
Χρήστος Κωνσταντινίδης: Χαλκιδική, Καβάλα και Θάσος θα επωφεληθούν
Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις του Προέδρου των Ξενοδόχων Ν.Σερρών, Χρήστου Κωνσταντινίδη, ο οποίος κάνει λόγο για «ασθενή ξενοδοχειακή δύναμη των Σερρών και για δυνατό τουρισμό της γειτνιάζουσας στον Τύμβο Καστά Καβάλας αλλά και της Χαλκιδικής», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. «Πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί ό,τι και στη Βεργίνα της Ημαθίας. Είδατε να κερδίζει κάτι η Βέροια από τη Βεργίνα και τον τάφο του Φιλίππου του Β’; Τις διανυκτερεύσεις τις κερδίζουν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Αυτές διαθέτουν την υποδομή», συμπληρώνει ο κ.Κωνσταντινίδης!
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, άπαντες αισθανόμαστε δέος και συγκίνηση για όλα όσα η μακεδονική γη έκρυψε στα σπλάχνα της για 2.300 περίπου χρόνια στην εν λόγω προικισμένη περιοχή της Αμφίπολης και τα οποία μας παραδίδονται σήμερα.