Νέο Σούλι: Το καπνοχώρι που εξελίχθηκε επί σειρά ετών στο πολυπληθέστερο χωριό του Νομού

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών παραμένει ζωντανό και διατηρεί την παράδοσή του - Γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη μετά το 1990

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών παραμένει ζωντανό και διατηρεί την παράδοσή του – Γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη μετά το 1990

Ένα καπνοχώρι ήταν το Νέο Σούλι έως το 1981, αφού κάθε οικογένεια καλλιεργούσε 10-15 στρέμματα καπνά και η κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες τονωνόταν από κατοίκους του που είχαν μεταναστεύσει κατά κύριο λόγο στη Γερμανία στις δεκαετίες του ’60 και ’70.

Μετά το 1990 το χωριό γνώρισε μία μεγάλη οικιστική έκρηξη η οποία διαμόρφωσε το σύγχρονο πρόσωπό του. Κτισμένο στις παρυφές της πόλης των  Σερρών επεκτάθηκε οικιστικά, δελεάζοντας πολλούς Σερραίους να  αγοράσουν οικόπεδα και να κτίσουν μονοκατοικίες για να απολαύσουν τη φύση χωρίς να απομακρύνονται από το αστικό κέντρο. Παράλληλα το ίδιο έκαναν και πολλοί Νεοσουλιώτες με οικονομίες χρόνων για τα παιδιά τους. Υπήρχαν χρονιές από το 1990 έως 2000, όπου κάθε έτος  οι οικοδομικές άδειες σχεδόν διπλασιαζόταν δεδομένου ότι άρχισαν να κτίζονται κατοικίες και στην επέκταση του οικισμού.

Σήμερα το χωριό αποτελεί μία πολύ δυναμική κοινωνία με Δημοτικό Σχολείο 105 μαθητών, Γυμνάσιο με 65, νηπιαγωγείο με 25 παιδιά, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει και ο νεόκτιστος βρεφονηπιακός σταθμός.

Στο χωριό λειτουργούν ταυτόχρονα τρεις σύλλογοι. Ο Πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών και Φίλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και ο ποδοσφαιρικός. Οι δύο πρώτοι στεγάζονται στον χώρο του πρώην αγροτικού συνεταιρισμού.

Αρμονική η συνύπαρξη των συλλόγων

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Lionnews.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών και Φίλων Ν. Σουλίου Χρύσα Καρανικολού οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι συνυπάρχουν αρμονικά. Οι κορυφαίες εκδηλώσεις του χωριού διοργανώνονται εναλλάξ με στόχο την επιτυχία τους και τη σύμπνοια και των συμπολιτών τους.

 Τ. Βρέττας: Δυναμική η κοινωνία μας προσφέρει τα πάντα

Γηγενείς οι κάτοικοι του Νέου Σουλίου μετά την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας στράφηκαν στο εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών, ενώ παράλληλα ασκούνται πολλά επαγγέλματα ίδια με αυτά μιας πόλης.

«Το χωριό μας είναι μια αναπτυσσόμενη δυναμικά κοινωνία, που προσφέρει τα πάντα στους κατοίκους του. Η κοντινή χιλιομετρική απόσταση με την πόλη των Σερρών αποτελεί επιπλέον προνόμιο γι’ αυτούς», δήλωσε στο Lionnews.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Νέου Σουλίου Αριστοτέλης Βρέττας. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το χωριό το καλοκαίρι δείχνει πολύ ζωντανό , γιατί προσελκύει επισκέπτες τόσο από την πόλη όσο και από τα γύρω χωριά, έχοντας άριστους επαγγελματίες εστίασης που τους εξυπηρετούν.

Ακόμη το χωριό διαθέτει αγροτικό ιατρείο, που ξεκίνησε, όταν κάποτε υπήρξε κοινότητα κι ολοκληρώθηκε το 2006, ΚΑΠΗ, αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται στο νεοσύστατο δημοτικό σχολείο, υπαίθριο θέατρο, γήπεδα τένις και μπάσκετ και τέλος κτηνοτροφικό πάρκο. Οι αγρότες του ασχολούνται με την καλλιέργεια σιταριού κι ηλίανθου.

Μάλιστα, ο Δήμος Εμμανουήλ Παπά έχει δρομολογήσει την αγορά του κτηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού, προκειμένου να στεγάσει τους πολιτιστικούς συλλόγους και να κρατήσει ζωντανή την νταρνάκικη παράδοση.

Η πληθυσμιακή εξέλιξη του χωριού

Στην απογραφή πληθυσμού το 1951 το Νέο Σούλι εμφανίζεται με 2.432 κατοίκους, το 1961 αύξησε τον πληθυσμό στους 2.720, το 1971 παρουσίασε πτώση λόγω της μετανάστευσης κι απογράφηκαν 1.963, το 1981 το χωριό αριθμούσε 1.903 κατοίκους. Την επόμενη δεκαετία παρατηρείται άνοδος πληθυσμιακή και το χωριό κατοικείται από 2.070 κατοίκους. Το 2001 η αύξηση πληθυσμού συνεχίζεται και στην απογραφή το Νέο Σούλι έχει 2.539 κατοίκους. Το 2011 παρατηρείται μία μικρή κάμψη με 2.388 κατοίκους. Στην τελευταία απογραφή  το Νέο Σούλι κατοικείται από 2.051 κατοίκους.

Ακολούθησε το LionNews.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Σχετικές Ειδήσεις

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors