Ποιες αλλαγές στις άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων φέρνει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αθλητισμού
Νέα δεδομένα και δομικές αλλαγές φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ) του Υπουργείου Αθλητισμού(ΓΓΑ/35413/2024 – ΦΕΚ 7100/Β/24-12-2024), η οποία δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2024 και καθιστά υποχρεωτικό τον προσεισμικό έλεγχο σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας (είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές).
Βάσει της ίδιας ΚΥΑ δίνεται παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 στις άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων με την υποχρέωση, όμως, υπαγωγής τους στην πλατφόρμα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας(ΟΑΣΠ).
Στη συνέχεια το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2025 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025 πιστοποιημένοι Μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος(ΤΕΕ), θα ελέγξουν όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα για πρωτοβάθμιο σεισμικό έλεγχο.
Με βάση τα αποτελέσματα του πρωτοβάθμιου σεισμικού ελέγχου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα πρέπει να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών στατικής επάρκειας στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν στην κυριότητά τους.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργούν νέα δεδομένα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται και λειτουργούν στους κόλπους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών(και στους επτά Δήμους).
Στον Δήμο Σερρών -με εξαίρεση το Δημοτικό Γήπεδο – οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν μελέτη στατικής επάρκειας και είναι ευνόητο ότι οι διαδικασίες που καλούνται να «τρέξουν» οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης θα είναι πολλαπλές, σύνθετες και με μία εύλογη πίεση χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών εκπονήθηκε το 2023 μελέτης στατικής επάρκειας-ενίσχυσης-αποκατάστασης του συνόλου των εγκαταστάσεων του γηπέδου, προκειμένου να επισκευαστούν οι χρόνιες φθορές και να αξιοποιηθεί το 1 εκατ.ευρώ χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υποδομών που είχε εξασφαλίσει ο πρώην Υπουργός Κώστας Καραμανλής.
Πιο συγκεκριμένα η νέα ΚΥΑ αναφέρει τα εξής:
Αντικαθίσταται, έπειτα από επτά χρόνια, η αντίστοιχη ΚΥΑ του 2017 για τον «καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 56Β περί αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του ν.2725/1999».
Η νέα ΚΥΑ περιλαμβάνει δομικές αλλαγές θωρακίζοντας τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης.
Έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, λοιπόν, παρατείνονται οι άδειες λειτουργίας και μέχρι αυτήν την ημερομηνία θα πρέπει όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις να εισαχθούν από τους ιδιοκτήτες τους στην πλατφόρμα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) για προσεισμικό έλεγχο.
Από την 1η Μαρτίου 2025 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025 πιστοποιημένοι Μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος(ΤΕΕ), θα ελέγξουν όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα για πρωτοβάθμιο σεισμικό έλεγχο.
Η πλατφόρμα προσεισμικού ελέγχου έχει προσαρμοσθεί προκειμένου να δέχεται δεδομένα αθλητικών εγκαταστάσεων με τα χαρακτηριστικά τους.
Το χρονικό διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 θεωρείται επαρκές από τον ΟΑΣΠ, ώστε οι ιδιοκτήτες των περίπου 3.000 αθλητικών εγκαταστάσεων όλης της χώρας, που υπόκεινται σε στατικό έλεγχο, να εισάγουν τα στοιχεία τους.
Με βάση τα αποτελέσματα του πρωτοβάθμιου σεισμικού ελέγχου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διενέργεια τυχόν επεμβάσεων στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν στην κυριότητά τους.
Με τον τρόπο αυτό, σε διάστημα ενός έτους από τώρα, θα υπάρχει πλήρης καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται από στατική άποψη, ώστε να προτεραιοποιηθούν σχετικές παρεμβάσεις για την ασφάλεια και λειτουργικότητά τους.
Με τη νέα ΚΥΑ και τον σύγχρονο τρόπο αδειοδότησης γίνεται πλέον μια ολιστική προσέγγιση που εξασφαλίζει:
1: την πλήρη καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων (εθνικών, δημοτικών, ιδιωτικών κλπ), μέσω της εισαγωγής τους στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ και της υπαγωγής τους σε προσεισμικό έλεγχο,
2: την αποτύπωση της κατάστασής τους σε ό,τι αφορά στη στατική επάρκεια, μετά την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, ώστε να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των επεμβάσεων και
3: τον προσδιορισμό και τη δρομολόγηση των ενεργειών που απαιτούνται από Δήμους, Περιφέρειες, Πολιτεία για τις πιθανές παρεμβάσεις, ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι ασφαλείς.
Οι άλλες σημαντικές αλλαγές, που επέρχονται με την ΚΥΑ, είναι:
4: Ρητή αναφορά στις προβλέψεις της Σύμβαση Saint Denis (ορισμός του ποιες εγκαταστάσεις ανήκουν στο πεδίο της Σύμβασης, η υποχρεωτική δημιουργία σχετικού σχεδίου εκκένωσης για αυτές τις εγκαταστάσεις, καθώς και ο καθορισμός Υπεύθυνου Ασφαλείας).
5: Προτυποποίηση της διαδικασίας ελέγχου, με συγκεκριμένο φύλλο ελέγχου και πρότυπο πρακτικού, που θα χρησιμοποιούνται από τις Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλόλητας.
6: Επικαιροποίηση των προβλέψεων πυρασφάλειας, των προδιαγραφών των διαχωριστικών στις εξέδρες και των αιτούμενων δικαιολογητικών.
7: Συμπερίληψη των Ατόμων με Αναπηρία, σε κάθε σχετικό κεφάλαιο της ΚΥΑ.
8: Εισαγωγή μεταβατικών διατάξεων, με συγκεκριμένο οδικό χάρτη, για την ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση.