Ο Λευκώνας βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και θεωρείται μία μικρή κωμόπολη, σε απόσταση αναπνοής από τις Σέρρες
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Λευκώνας. Το φανερώνει αυτό και η τελευταία απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που το ανέδειξε ως το πολυπληθέστερο δημοτικό διαμέρισμα του νομού Σερρών με 2.221 κατοίκους. Αποτυπώνεται επίσης μέσα από τις συνθήκες κινητικότητας και τον βαθμό με τον οποίο αναπτύσσεται τελευταία. Παράλληλα παρατηρείται ένας μικρός οικοδομικός οργασμός, αφού αγοράζονται οικόπεδα και κτίζονται νέα σπίτια, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για την ενοικίαση σπιτιών από Σερραίους και κατοίκους γειτονικών χωριών. Προσφυγικό χωριό – οικισμός ο Λευκώνας και ως εκ τούτου τα σπίτια των κατοίκων του κτίστηκαν σε μεγάλα οικόπεδα με κατάλληλο γεωμετρικό σχήμα. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι πόντιοι, ενώ επίσης υπάρχουν λίγοι βλάχοι και σαρακατσάνοι.
Η ανοδική πληθυσμιακή πορεία του χωριού σημειώνεται πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ του 1991 το κατέταξε στα 15 πολυπληθέστερα χωριά του Νομού Σερρών.
Ο πληθυσμός αυξήθηκε έντονα στην επόμενη απογραφή του 2001. Τότε το χωριό έσπασε το φράγμα των δύο χιλιάδων κατοίκων (2.136). Είχε προηγηθεί μετά το 1997 η επέκταση του χωριού με μεγάλο αριθμό παλιννοστούντων Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Μία μικρή κωμόπολη ο Λευκώνας
Προάστιο ουσιαστικά της πόλης των Σερρών ο Λευκώνας πληρεί όλες τις προδιαγραφές μίας μικρής κωμόπολης, προσφέροντας καλές συνθήκες διαβίωσης. Διαθέτει τα πάντα. Σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, ιατρεία, μικροβολογικά εργαστήρια, φροντιστήρια Γερμανικών κι Αγγλικών, σχολή Τάε Κβο Ντο. Επίσης εδώ βρίσκονται η ΔΥΠΑ (πρών ΟΑΕΔ) κι οι σχολές μαθητείας της.
Το μαθητικό δυναμικό του χωριού διαφαίνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, νηπιαγωγείο με 30 παιδιά, δημοτικό με 130, γυμνάσιο με 90 παιδιά περίπου κι δημόσιο παιδικό σταθμό, που είναι σε αναστολή, αλλά όταν λειτούργησε πριν επτά χρόνια είχε 20 παιδιά. Λειτουργεί επίσης και ιδιωτικός παιδικός σταθμός.
Στο χωριό θα βρει κανείς δύο τεχνητές λίμνες, μία στο βόρειο και μία στο νότιο τμήμα του. Η Ανω Λίμνη γεμίζει νερό με φυσική ροή από το φράγμα, ενώ υπάρχει κι αρδευτικό τους καλοκαιρινούς μήνες για τους δημότες. Σ’ ένα όμορφο κιόσκι μπορεί κανείς να πιει ήσυχα τον καφέ του στην Ανω Λίμνη. Η Κάτω Λίμνη δε λειτουργεί προσωρινά.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024 η μεγάλου βάθους λίμνη του Λευκώνα χρησιμοποιήθηκε για την τροφοδοσία των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσαν να σβήσουν τις φωτιές στο Μενοίκιο Όρος.
Ελκυστικός τόπος ο ίδιος ο Λευκώνας αλλά δύσκολη κι απαιτητική η καθημερινότητα

«Το χωριό μας διαθέτει τα πάντα κι είναι ελκυστικός τόπος για να ζήσει κανείς, απολαμβάνοντας την ηρεμία και την ασφάλεια ενός χωριού αλλά και τις παροχές μίας κωμόπολης, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται μόλις ένα βήμα από την πρωτεύουσα του Νομού», δηλώνει στο LionNews.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Ανδρονικίδης. Ωστόσο, σπεύδει να αναφερθεί και στη δύσκολη εξυπηρέτηση της καθημερινότητας, λέγοντας ότι ο Λευκωνιώτης έχει υψηλές απαιτήσεις, αφού ήταν συνηθισμένος σε παροχές που απολάμβανε, όταν ήταν κοινότητα και το 1998 έγινε έδρα Καποδιστριακού Δήμου.
«Επειδή οι απαιτήσεις είναι μεγάλες για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας και των δράσεων τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργήσει κουλτούρα εθελοντισμού. Δεν αρκεί ένα τοπικό συμβούλιο για να γίνουν όλα αυτά. Παλιότερα, ήμασταν κοινότητα και μετά έδρα Δήμου και η καθημερινότητα εξυπηρετούνταν καλύτερα. Το χωριό έχει 1.200 σπίτια, έχουμε συχνά διακοπές νερού, όταν προκύπτει βλάβη στο δίκτυο που είναι παλιό και τώρα το αλλάζουμε. Ευτυχώς ο κόσμος δείχνει ανάλογη κατανόηση κι ανοχή». Ο πρόεδρος του Λευκώνα ανέφερε στο LionNews ότι «Ο Λευκωνιώτης νοιώθει υπερηφάνεια για το χωριό του. Έχουμε υποδομές που δύσκολα θα τις δει κανείς σε άλλα χωριά. Τον μεγάλο περίπατο που οι Αθηναίοι τον πλήρωσαν ακριβά και στη συνέχεια τον ξήλωσαν γιατί δεν πέτυχε, εμείς τον έχουμε από το 1997. Ο μεγάλος περίπατος ξεκινά από τον περιφερειακό δρόμο και φθάνει στην κοιλάδα του Αγίου Γεωργίου, μία υπέροχη διαδρομή με παγκάκια, φωτισμό και πολύ πράσινο».
Ασφάλεια, ηρεμία και πολλά ευεργετήματα

«Ο Λευκώνας είναι ίσως από τα λίγα χωριά του Νομού Σερρών με τον μικρότερο αριθμό άδειων σπιτιών, απολαμβάνει τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της μικρής απόστασης από την πόλη των Σερρών, παρέχει ασφάλεια και τα μικρά παιδιά μπορούν άνετα να χαρούν το παιχνίδι στις αλάνες τους θερινούς μήνες. Οι Σερραίοι που ήρθαν και διαμένουν στον Λευκώνα έχουν εγκλιματιστεί κι ενσωματωθεί στην κοινωνία του χωριού μας. Ο Λευκώνας είχε απώλειες πληθυσμού μετά τον κορωνοϊό, έφυγαν ορισμένοι στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. Αν δεν υπήρχαν αυτές, θα άγγιζε τους 2.500 κατοίκους», δήλωσε στο LionNews.gr η αντιδήμαρχος Σερρών Άννα Ιορδανίδου, κάτοικος Λευκώνα και μητέρα δυο μικρών παιδιών. Συμπλήρωσε επίσης ότι ακατοίκητα σπίτια υπάρχουν από όσους εγκατέλειψαν το χωριό μετά τον κορωνοϊό, ενώ αρκετοί είναι οι παλιννοστούντες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Δεν τα νοικιάζουν, γιατί είναι η πρώτη τους κατοικία κι έρχονται εδώ το καλοκαίρι.
Τόνισε τέλος ότι η οικονομική ζωή του χωριού τονώνεται όταν πραγματοποιούνται αγώνες στο Αυτοκινητοδρόμιο.
Πολιτιστικός οργασμός το καλοκαίρι με δυο εκδηλώσεις

Το χωριό διαθέτει τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Ολυμπιακού Λευκώνα με ιδιόκτητο γήπεδο κι επαγγελματικούς χώρους προς ενοικίαση κάτω από την κερκίδα του γηπέδου. Η ομάδα είχε φθάσει να αγωνίζεται σε κατηγορία εθνικού επιπέδου στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Υπάρχει επίσης ο Ποντιακός Λαογραφικός Σύλλογος και ο Αιμοδοτικός «Ο Αγιος Γεώργιος» με πλούσια δράση και η Φιλεκπαιδευτική η οποία είναι ένας θεατρομουσικός χορευτικός σύλλογος.
Ο Ποντιακός Λαογραφικός Σύλλογος οργανώνει τους θερινούς μήνες δυο εκδηλώσεις, μία κάθε μήνα.
Πέρσι πραγματοποιήθηκε το 1ο αντάμωμα Λευκωνιωτών στις αρχές Ιουλίου. Τα «Παρχάρια» συγκεντρώνουν πολύ κόσμο κι από άλλους νομούς και πραγματοποιούνται τέλη Αυγούστου από τον Ποντιακό Σύλλογο.
Υπάρχει προγραμματισμός ώστε κάθε μήνα να διοργανώνεται μία εκδήλωση (θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις με ενημερωτικό ιατρικό και κοινωνικό περιεχόμενο).
Άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Λευκώνα κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι η μέρα μνήμης για τον θάνατο Λευκωνιωτών από τα Βουλγαρικά στρατεύματα(πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου).
Στολίδι για το Λευκώνα αποτελεί η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, που στεγάζεται στο χώρο του πρώην δημαρχιακού κτηρίου.
Το εργασιακό προφίλ
Σήμερα πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ άλλοι εργάζονται στη ΒΙΠΕ και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στο χωριό. Λίγοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τα αγροτικά τεμάχια έχουν συγκεντρωθεί όπως και στα περισσότερα χωριά σε λίγους επαγγελματίες αγρότες.
Το χωριό προσελκύει επισκέπτες για μία ολιγόωρη στάση και ως εκ τούτου η αγορά τονώνεται και από τον διερχόμενο κόσμο. Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου υπάρχουν πολλά καφέ. Στο παρελθόν πολλοί κάτοικοί του εργαζόταν ως μόνιμοι ή εποχιακοί στο Εργοστάσιο Ζαχάρεως. Ο Λευκώνας είναι από τα λίγα χωριά που δε διαθέτει ΚΑΠΗ, τελευταία φορά είχε λειτουργήσει πριν μία δεκαετία περίπου.
Εδώ λειτουργούν και τρία ξενοδοχεία.
Πολιτικοί και ο προπονητής Χρ. Αρχοντίδης
Ο Λευκώνας ανέδειξε τον πολιτικό Ισαάκ Λαυρεντίδη. Εκλεγόταν βουλευτής Σερρών επί σειρά ετών( από το 1946 εως το 1990) εκτός από την περίοδο της επταετούς δικτατορίας με το Λαϊκό κόμμα τον Εθνικό Συναγερμό, την ΕΡΕ και Νέα Δημοκρατία με την οποία ήταν και βουλευτής Επικρατείας. Πριν είκοσι χρόνια βουλευτής Σερρών εκλέχθηκε κι ο Ηλίας Πολατίδης με το ΛΑΟΣ. Ο Λευκώνας όμως ανέδειξε και τον προπονητή ποδοσφαίρου Χρήστο Αρχοντίδη. Έκανε μεγάλη καριέρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αλλά και στην Εθνική Ελλάδας.
Η πληθυσμιακή πορεία του Λευκώνα
Στην πρώτη απογραφή πληθυσμού μετά τον πόλεμο το 1951 Λευκώνας είχε 1.647 κατοίκους (1.524 ο Λευκώνας και 123 το Κάτω Μετόχι), το 1961 είχε 1.951 (1.753 ο Λευκώνας και 198 το Κάτω Μετόχι). Το 1971 η κοινότητα Λευκώνα, χωρίς πλέον το Μετόχι, μετρά 1.409 κατοίκους. Το 1981 ο πληθυσμός ήταν 1.568 κάτοικοι, το 1991 1.741 αντίστοιχα. Το 2001 2.136, το 2011 2.388 και το 2021 2.221 κάτοικοι.
Κεντρική φωτογραφία: UAV Greece