Ευανθία Μητροπούλου: Η νέα γενιά που έβαλε το Κτήμα Νεραντζή στα Michelin εστιατόρια των διεθνών μητροπόλεων

Η Ευανθία Μητροπούλου εκτόξευσε τη δυναμική του Κτήματος Νεραντζή, που δημιούργησε ο πατέρας της κάνοντας διάσημες τις σερραϊκές ποικιλίες Ασπρούδα και Κόνιαρο στο εξωτερικό

Η Ευανθία Μητροπούλου εκτόξευσε τη δυναμική του Κτήματος Νεραντζή, που δημιούργησε ο πατέρας της κάνοντας διάσημες τις σερραϊκές ποικιλίες Ασπρούδα και Κόνιαρο στο εξωτερικό

Μπορεί να σου μιλάει με τις ώρες για τις σερραϊκές ποικιλίες κρασιού, που η οικογένειά της διέσωσε και ανέδειξε, για τα γόνιμα εδάφη της Πεντάπολης που χαρίζει σταφύλια με βαθύ χρώμα, οξύτητα και δροσερή φρεσκάδα. Έτοιμη πάντα να σου αποκαλύψει στα κελάρια τα μυστικά της παλαίωσης και πως η επιλογή των δρύινων βαρελιών και ο έλεγχος της θερμοκρασίας συγχρονίζονται για να εξελίξουν τα αρώματα. Παράλληλα θα σε ταξιδέψει στην τέχνη της εμφιάλωσης, όπου παράδοση και επιστήμη ενώνονται. Ο λόγος για την Ευανθία Μητροπούλου. Την ψυχή και τον επιστημονικό πυρήνα του Κτήματος Νεραντζή στην Πεντάπολη.

H Ευανθία είναι η ψυχή και ο επιστημονικός πυρήνας του Κτήματος Νεραντζή

Η Ευανθία μεγάλωσε με τις μυρωδιές του αμπελιού και του τρύγου. Οι γονείς της, Νεραντζής και Κυριακή, την μύησαν από πολύ μικρή στον μαγικό κόσμο του κρασιού. Από τα αρχικά πειράματα παρασκευής κρασιού στο διαμέρισμα της οικογένειας στις Σέρρες μέχρι την πρώτη μικρή αμπελοκαλλιέργεια στους Επταμύλους, που έφερε και την πρώτη εμφιάλωση κρασιού στον τόπο.

Η σχέση της οικογένειας της με το κρασί χάνεται στο χρόνο και ξεκινάει από τον γενέθλιο τόπο. Το χωριό Δραβήσκο με τον πατέρα της -μικρό τότε- Νεραντζή Μητρόπουλο να μεγαλώνει στα αμπέλια του παππού του, πλημμυρισμένος από τα αρώματα της γης και του τρύγου. Ο ίδιος μπορεί αργότερα να σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, να δημιούργησε οικογένεια και να ασχολήθηκε για χρόνια με την ελληνορωμαϊκή πάλη ως προπονητής, συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ωστόσο ουδέποτε λησμόνησε την αγάπη του για το αμπέλι και το κρασί.

Έτσι το πάθος του για την οινοποίηση ξεκίνησε δειλά στο … διαμέρισμά μαζί με την σύζυγό του και έχοντας δίπλα τους τις κόρες τους Ευανθία και Ευστρατία πειραματίζονταν στην παρασκευή κρασιού για ιδία χρήση, χρησιμοποιώντας σταφύλια αγορασμένα από το εμπόριο. Ανήσυχο πνεύμα ωστόσο ο Νεραντζής, δεν άργησε να στραφεί και στην αμπελοκαλλιέργεια, μόλις με τρία στρέμματα στους Επταμύλους, με επόμενο σταθμό το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί της περιοχής των Σερρών στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η ίδρυση της επιχείρησης σήμανε την απαρχή του σημερινού Κτήματος Νεραντζή και την καθιέρωσή του ως σημείου αναφοράς στην ελληνική οινική σκηνή με πολυβραβευμένα κρασιά στην πορεία.

H Ευανθία με τον πατέρα της Νεραντζή Μητρόπουλο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημαντικός σταθμός στη διαδρομή αυτή υπήρξε η διάσωση, καταγραφή και επίσημη αναγνώριση δύο σημαντικών γηγενών ποικιλιών σταφυλιού. Της Ασπρούδας Σερρών και του Κόνιαρου, που αναγνωρίστηκαν με ένδειξη «Ονομασία Προέλευσης» για την Περιφέρεια Σερρών.

Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ήταν φυσικό να στραφεί και η Ευανθία στην αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί. Η απόφασή της να σπουδάσει οινολογία, πρώτα στο ΑΠΘ και στη συνέχεια στη Γαλλία, έδωσε νέα ώθηση στην οικογενειακή επιχείρηση, αφού πλέον θα υπήρχε συνέχεια. Έτσι, η οικογένεια επένδυσε σε εκτάσεις στην Πεντάπολη, έναν τόπο με μακραίωνη αμπελουργική παράδοση. Σε υψόμετρο 160 μ. και σε συνολική έκταση 200 στρεμμάτων φυτεύτηκαν 108 στρέμματα αμπελώνων. Το αργιλοαμμοπηλώδες έδαφος της περιοχής, πλούσιο σε ασβέστιο και οργανική ύλη, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για σταφύλια με βάθος, ισορροπία και χαρακτηριστικό terroir. Παράλληλα τέθηκε σε λειτουργία και το νέο σύγχρονο οινοποιείο στην «καρδιά» του αμπελώνα, με τον πρώτο τρύγο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις να πραγματοποιείται το 2007.

Οι σπουδές της Ευανθίας στην καρδιά της Βουργουνδίας, ένα από τα κορυφαία οινοποιητικά κέντρα παγκοσμίως, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Επιστρέφοντας στις Σέρρες, ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, αναπτύσσοντας με τον ρόλο της Οινολόγου–Χημικού την επιστημονική ευθύνη για την οινοποίηση, τη διασφάλιση της ποιότητας και τον έλεγχο κάθε νέας εσοδείας.

Το Οινοποιείο είναι το πρώτο οργανωμένο που λειτούργησε στις Σέρρες

Έτσι, όπως ο Διόνυσος -θεός του κρασιού και του οίνου- μετουσίωσε την αμπελουργική σοφία σε θείο δώρο στον γιο του Ευάνθη, έτσι και ο Νεραντζής Μητρόπουλος -με σεβασμό στην παράδοση- μετέδωσε στην κόρη του Ευανθία, τη φλόγα και τη γνώση της οικογενειακής οινοποιίας.

Με τις γνώσεις της το πάθος και την αγάπη της, και έχοντας δίπλα της τους γονείς της, η Ευανθία γρήγορα κατάφερε να «εκτοξεύσει» τη δυναμική του κτήματος. Και με νέα στρέμματα αμπελώνων, και με νέες ποικιλίες, όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο (λευκά), Λημνιό, Syrah και Cabernet (κόκκινα) -μαζί τα ντόπια Ασπρούδα Σερρών και Κόνιαρο- και με αύξηση της παραγωγής που οδήγησε στην πετυχημένη αναζήτηση αγορών στο εξωτερικό. Υπό την καθοδήγησή της, το Κτήμα Νεραντζή έχει εδραιώσει ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αγορές: σήμερα εξάγει πάνω από το 50% της παραγωγής του σε χώρες υψηλών προδιαγραφών (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο) και βρίσκεται σε κάβες εστιατορίων με αστέρια Michelin σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο και Μόναχο.

Το Κτήμα Νεραντζή εξάγει σήμερα πάνω από το 50% της παραγωγής του

Στο επόμενο κεφάλαιο της πορείας του, το Κτήμα Νεραντζή ετοιμάζεται να «μεγαλώσει» με την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου κτιρίου 1 000 τ.μ., όπου θα στεγάσει ένα πλήρως εξοπλισμένο τμήμα απόσταξης, με παραγωγή εμφιαλωμένου τσίπουρου, ενώ εκεί θα μεταφερθεί και τμήμα της οινοποιητικής διαδικασίας, ενσωματώνοντας τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες που η οικογένεια φέρνει στο κτήμα με συστηματικές επενδύσεις.

Κλείνοντας, τα λόγια της Ευανθίας Μητροπούλου «για μένα το κρασί είναι κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας που κουβαλάει ο άνθρωπος και ο τόπος του»- αποτυπώνουν την καρδιά του Κτήματος Νεραντζή που συνεχίζει να βαδίζει με σταθερά βήματα προς το μέλλον. Πάντοτε με σεβασμό στις ρίζες, τόλμη στην καινοτομία και αδιάλειπτη αφοσίωση στην ποιότητα.

 

Ακολούθησε το LionNews.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Σχετικές Ειδήσεις

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors