«Blue Monday» Τελικά μύθος ή πραγματικότητα η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου που έρχεται σε λίγες μέρες; Τι λένε οι επιστήμονες
Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, γνωστή ως «Blue Monday», θεωρείται από πολλούς ως η «πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου».
Η ημέρα αυτή, που πέφτει φέτος στις 20 Ιανουαρίου, έχει συνδεθεί με την απογοήτευση και την κατάθλιψη, εξαιτίας του συνδυασμού παραμέτρων όπως ο καιρός, οι οικονομικές πιέσεις και οι απογοητεύσεις από τους στόχους της νέας χρονιάς.
Ο Ιανουάριος, παρά το γεγονός ότι έρχεται μετά την ευχάριστη και γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων, για πολλούς αποτελεί έναν μακρύ και δύσκολο μήνα κυρίως εξαιτίας των οικονομικών εξόδων που προηγήθηκαν καθώς και για την μελαγχολία που ακολουθεί πάντα το πέρας των γιορτών.
Η θεωρία πίσω από την «Blue Monday» διατυπώθηκε το 2005 από τον ψυχολόγο Κλίφτον Κάμερον, ο οποίος χρησιμοποίησε μια σειρά από παράγοντες για να καταλήξει στην ημερομηνία αυτή. Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι συνθήκες της εποχής — όπως η μειωμένη ηλιοφάνεια, το κρύο, τα χρέη από τις γιορτές και η απογοήτευση από τους μη επιτευχθέντες στόχους — οδηγούν σε μια ψυχολογική «πτώση».
Παρόλα αυτά, τίποτα δεν φαίνεται να το αποδεικνύει καθώς οι επιστημονικές έρευνες έχουν άλλη άποψη.
Συγκεκριμένα, οι επιστημονικές έρευνες αμφισβητούν την εγκυρότητα της συγκεκριμένης θεωρίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια πραγματική επιστημονική βάση που να καθιστά αυτή την ημέρα πιο μελαγχολική από άλλες. Παρά το γεγονός ότι ο Ιανουάριος μπορεί να είναι ένας δύσκολος μήνας για πολλούς ανθρώπους, η έννοια του «Blue Monday» έχει επικριθεί ως εμπορική στρατηγική παρά ως σοβαρή ψυχολογική ανάλυση.
Παρά τις αντιφάσεις γύρω από την έννοια της ημέρας αυτής, η «Blue Monday» συνεχίζει να αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση για την ψυχική υγεία και την ανάγκη για υποστήριξη κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Τελικά φταίει η έλλειψη D ή τα άδεια πορτοφόλια;