Αλλαγές στο ΦΠΑ: Αντιδράσεις για τις μηνιαίες δηλώσεις για μικρές επιχειρήσεις

Η απόφαση της ΑΑΔΕ για μηνιαία υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από μικρές επιχειρήσεις αναμένεται να αυξήσει τη γραφειοκρατία και το λειτουργικό κόστος

Η απόφαση της ΑΑΔΕ για μηνιαία υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από μικρές επιχειρήσεις αναμένεται να αυξήσει τη γραφειοκρατία και το λειτουργικό κόστος

Τις αντιδράσεις των επαγγελματιών προκαλεί η απόφαση της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ ανά ημερολογιακό μήνα, αντί του τριμήνου που ίσχυε, από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε έναρξη εργασιών από την 1η Απριλίου 2025 και μετά. Η μηνιαία δήλωση ΦΠΑ θα ισχύει για τα πρώτα δυο χρόνια λειτουργίας των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ενώ το μέτρο θα ισχύσει και αναδρομικά για νεοσύστατες επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, οι οποίες άνοιξαν από 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, παρότι ξεκίνησαν ήδη να υποβάλλουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο.

Από τον Οκτώβριο, η μηνιαία δήλωση ΦΠΑ θα επεκταθεί και σε παλαιές υφιστάμενες επιχειρήσεις, εφόσον το επιλέξουν οι ίδιες. Ωστόσο θα μπορούν οι ίδιες, αν το επιλέξουν, να επιστρέψουν στο καθεστώς υποβολής δήλωσης ΦΠΑ ανά τρίμηνο, όπως ισχύει για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά.

Ειδικότερα, βάσει της απόφασης της ΑΑΔΕ, οι δηλώσεις ΦΠΑ θα υποβάλλονται κάθε μήνα από την 1η Απριλίου για όσες μικρές επιχειρήσεις ανοίγουν από εδώ και πέρα, από την 1η Ιουλίου για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν το προηγούμενο δεκαπεντάμηνο και από την 1η Οκτωβρίου για όλες τις άλλες μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, η αλλαγή αυτή λύνει δύο προβλήματα. Το ένα είναι των εποχικών επιχειρήσεων που ανοίγουν Απρίλιο και κλείνουν Οκτώβριο, ενίοτε μη υποβάλλοντας δηλώσεις ΦΠΑ. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα φέσια από βεβαιωμένο ΦΠΑ προς την εφορία. Στην τριμηνιαία υποβολή, είπε ο Γ. Πιτσιλής, πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης κι όταν έρχεται η ώρα να τον πληρώσουν δεν έχουν λεφτά, οπότε κάνουν ρυθμίσεις και καταλήγουν να χρωστούν. Με τον μηνιαίο ΦΠΑ τις «βοηθάμε», είπε, για να μας πληρώνουν.

Χατζηθεοδοσίου: «Δυσκολεύουν κι άλλο τις μικρές επιχειρήσεις»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου διευκρίνισε ότι το μέτρο «δεν βοηθάει», αντιθέτως δυσκολεύει τους μικρούς. Κι ενώ φάνηκε διατεθειμένος να αναγνωρίσει ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορεί πράγματι να χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης όταν έχουν δυσκολίες ρευστότητας, έδειξε τη μεγάλη εικόνα της αύξησης των χρεών προς ΕΦΚΑ από 32 δισ. το 2019 σε 49 δισ. ευρώ το 2024, επί κυβέρνησης ΝΔ, και της αύξησης του ιδιωτικού χρέους κατά 8,5 δισ. ευρώ το 2024.

«Το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει οφειλές λόγω της δεκαπενταετούς κρίσης» πρόσθεσε. «Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει τα POS με πρόσθετο κόστος 2.500 ως 5.000 ευρώ ανά πάροχο, την ψηφιακή κάρτα για όσους έχουν πάνω από πέντε εργαζόμενους με πληρωμή σε άλλο πάροχο, τα myData πληρώνουν επίσης αυξημένο ρεύμα και ενοίκια, πληρώνουν προκαταβολή φόρου που είναι άτοκος δανεισμός στο κράτος, πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος που παραμένει κανονικά στα νομικά πρόσωπα. Και θα τις διευκολύνει ο μηνιαίος ΦΠΑ;» αναρωτήθηκε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου και συνέχισε: «Ολες οι αυξήσεις κόστους καταλήγουν στην τιμή των προϊόντων και τις αυξάνουν. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, διότι διαφορετικά η κάθε επιχείρηση θα συνεχίσει να χρωστάει».

«Τα μεγάλα φέσια προς την εφορία προέρχονται από τις χιλιάδες ΙΚΕ που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα με μπροστινούς που δεν φέρουν ευθύνη για τα χρέη τους βάσει του νόμου 4072/2012 – αλλά γι’ αυτά ο Γ. Πιτσιλής δεν λέει τίποτα και τίποτα δεν αλλάζει με τον μηνιαίο ΦΠΑ» δήλωσαν στο Documento κύκλοι λογιστών και συνέχισαν: «Στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής επιβαρύνονται όμως όλες οι άλλες μορφές μικρών επιχειρήσεων με ακόμη μεγαλύτερη ψηφιακή γραφειοκρατία, με ακόμη υψηλότερο λειτουργικό κόστος (θα πληρώνουν για 12 αντί για τέσσερις δηλώσεις ΦΠΑ το χρόνο), με ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ρευστότητας –όλα πια, από το ρεύμα ως τις εισφορές και τον ΦΠΑ, πρέπει να πληρώνονται μηνιαίως– ενώ παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του δημοσίου να καθυστερεί όσο θέλει την πληρωμή των δικών του υποχρεώσεων – π.χ. την επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ». Και κατέληξαν: «Ναι, έχουν σχέδιο να κλείσουν τους μικρούς».

Ακολούθησε το LionNews.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Σχετικές Ειδήσεις

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors